Bizi Arayın

(0262) 335 63 44

Mobil Hat

(0555) 325 59 29

Bize Yazın

(0555) 325 59 29

Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal anksiyete bozukluğu, günlük normal etkileşimler sürecinde başkalarının onları gözlemleyeceği veya kınayacağı korkusundan kaynaklanan yoğun endişe, korku, öz farkındalık ve utanç duyguları için kullanılan bir terimdir. 

Yoğun iş yaşamı, sosyal ilişkiler ve hayat kamaşası içinde pek çok kişinin maruz kaldığı sosyal fobi kliniğimizin uzman psikologları tarafından hassasiyetle üzerinde durularak tedavi edilmektedir.

Sosyal Fobi Nedir?

Normal şartlar altında yeni tanıştığınız biriyle ilk buluşmaya gitmek, derse katılmak veya iş başvurusuna gitmek gibi bazı sosyal durumlarda kişide gerginliğe neden olabilirken, sosyal anksiyete bozukluğunda korku ve endişeye neden olabilir. Kişinin hayatını bozabilecek derecede olaylardan kaçınması. 

Sosyal anksiyete bozukluğu, zihinsel sağlığın kronik bir durumudur, ancak psikoterapi ve ilaç kullanarak başa çıkma becerilerini öğrenmek, bir kişinin kendine güven duymasına ve başkalarıyla etkileşim yeteneğinizi geliştirmesine yardımcı olabilir. Kliniğimizde hangi sebep ve türde olursa olsun söz konusu sorunlara karşı etkili teşhis ve tedavi yöntemleri uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır.

Sosyal Fobinin Sebepleri Nelerdir?

İnsanların içinde bulundukları sosyal fobi ya da anksiyete bozukluğu durumu pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kliniğimizde uzman psikologlarımız tarafından öncelikle sosyal fobi durumunun sebepleri ve sonuçları üzerine durulur. 

Bu olumsuz durumun biyolojik sebepleri, çevresel faktörler ya da tamamen psikolojik durumdan kaynaklandığı söylenebilir. Sosyal fobide kalıtsal olarak ortaya çıkan davranış ve duygu durum sorunları da olabilir ancak daha çok kişinin özgüven sorunlarından kaynaklandığı da söylenebilir. 

Aşırı aktif amigdalası olan kişiler, sosyal durumlarda artan kaygıya neden olan korkuya yoğun ve yoğun bir tepki verebilir. Bu tür durumlarda kişinin psikolojik destek aldığı kliniğimizin uzman psikologları tarafından en etkili ve faydalı yöntemleri ve terapileri ile söz konusu durumdan kurtarılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Sosyal Fobi Nasıl Ortaya Çıkar?

Bunların yanında utangaç, çekingen, içine kapanık ya da mizaçlı davranışlar sergileyen çocukların yeni durumlar ya da bireylerle karşı karşıya kaldıklarında daha büyük risk altında oldukları düşünülmektedir. Sosyal fobi bozukluğunun belirtileri genellikle ergenlik döneminde başlar, ancak bazı durumlarda yeni insanlarla tanışmak, topluluk önünde konuşmak veya önemli bir iş sunumu yapmak ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde belirtilere neden olabilir.

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda, özellikle çocuklarda utanç veya rahatsızlık, mutlaka sosyal anksiyete bozukluğunun yani sosyal fobinin bir belirtisi değildir. Sosyal fobiye maruz kalan kişinin içinde bulunduğu duygu durumu, çevresi ve ailesi ile ilişkileri, iş yaşamı ve arkadaşlık düzeyleri gibi her açıdan test edilmeli ve sorunun kaynağına inilmelidir. 

Sosyal fobi, normal günlük stresin aksine standart bir günlük rutin, iş, okul veya diğer normal aktivitelere müdahale eden korku, endişe ve kaçınma duygularını içerir. Sosyal fobi genellikle erken ve orta ergenlik döneminde başlar, ancak bazı durumlarda daha küçük çocuklarda veya yetişkinlerde başladığı gözlemlenmiştir. Sosyal fobi birkaç kalıcı duygusal ve davranışsal belirti, semptom ve belirtisi olabilir.

Yaşam kalitesini düşüren ve zamanla daha büyük sorunlara yol açan sosyal fobinin belirtileri şunlar olabilir;

  • Genel olarak korku ve panik halinin ortaya çıkması
  • Sosyal bir durum üzerinde eksiklik ve kaygı hissetmek
  • Yersiz edişe, panik hali ve aşırı utangaçlık durumları
  • Aşağılanmıştık veya utanmıştık duygu durumu
  • Herhangi bir durumda her şeyin en kötü sonucunu hissetme ve yaşama
  • Utanma duygusu ve korkusuyla eylemlerden veya insanlarla konuşmaktan kaçınma
  • Yabancı insanlarla doğal yaşam içinde iletişime ve etkileşime girme korkusu
  • Sosyal bir durumla sürekli yoğun korku ile başa çıkma veya kızarıklık
  • Aşırı terleme veya onu utandırabilecek fiziksel belirtilerden titreyen bir korku gibi endişe ve öz farkındalık.

Çocuklar arasında, yetişkinlerle veya akranlarıyla etkileşime girme kaygısı, ağlayarak, öfkeye neden olarak, ana-babaya tutunarak veya sosyal ortamlarda konuşmayı reddederek kendini gösterebilir. 

Performans tipi sosyal anksiyete bozukluğunun belirtileri, yalnızca topluluk içinde konuşurken veya hareket ederken hissedilen, ancak diğer sosyal durumlarda hissedilmeyen yoğun korku ve endişe olarak ortaya çıkabilir.

Sosyal Fobinin Zararları

Kişinin yaşam kalitesini ve sağlıklı yaşam süreçlerini son derece olumsuz olarak etkileyen sosyal fobi ilerleyen zamanlarda çok daha büyük soranlara neden olabilir. Söz konusu darımlar için kliniğimizin uzman psikologları tarafından yapılacak erken teşhislerle çok daha etkili ve kalıcı çözümler üretilmektedir. 

Sosyal fobi sorunları hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın en kısa süre içinde müdahale edilmeli ve tedavi yolları aranmalıdır. 

Zira hafife alınan ve geçiştirilen sosyal fobi tedavi edilmediğinde, daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına, yaşam kalitesinin büyük oranda düşmesine yol açacaktır. Bu açıdan çok fazla zararalar bulunan ve hatta intihara kadar sürekleyken sosyal fobinin varlığını kanıksamak ve kabul etmek en doğru yaklaşım olmalıdır.

Sosyal fobinin insana hissettirdiği zararları arasında, çok fazla alkol, zayıf akademik veya başarısız çalışma, eleştiriye aşırı duyarlılık, kendini ifade etmede zorluk, intihar girişimleri, izolasyon ve sosyal sorunlar, kendinden şüphe duyma, kendi kendine olumsuz konuşma ve zayıflık gibi komplikasyonların da olabileceği bilinmelidir.

Sosyal Fobi Nasıl Önlenir?

Bir bireyi sosyal anksiyete bozukluğu geliştirmeye neyin teşvik edeceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur, ancak bundan endişe duyan kişiler semptomların etkisini azaltmak için çeşitli adımlar atabilir. 

Diğer birçok ruh sağlığı durumu gibi, sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisi de ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar zorlaşır. Kişi, kişisel yaşamlarını takip etmek, kendilerine ve ruh sağlığı uzmanlarına strese neyin neden olduğunu ve kendilerini daha iyi hissetmelerine neyin yardımcı olduğunu belirlemelerine yardımcı olmak için bir günlük tutabilir.

Sosyal fobinin tedavisi sürecinde kişinin madde bağımlılığından kurtarılması, sigara ve aşırı alkol tüketimi gibi tüm olumsuzluklardan vazgeçirilmesi önemlidir. 

Sosyal fobinin tedavisi sürecinde etkili ve verimli terapi yöntemleri kliniğimiz tarafından uygulanmaktadır ve büyük oranda başarı sağlanmaktadır.